Tre tips för dig som ska låna pengar

1. Var säker på att du har råd att betala tillbaka i tid

Innan du tar ett lån bör du försäkra dig om att du verkligen kan betala tillbaka på lånet i tid. Du bör titta på dina utgifter och inkomster för att se om du har råd att betala tillbaka i tid eller inte, men gör en ärlig kalkyl över dina inkomster och alla dina utgifter. Räkna även med hur mycket du brukar leva på under en månad.

2. Ta inte flera lån samtidigt

Det finns de som är så fiffiga att de ansöker om lån hos flera långivare (som använder sig av olika kreditupplysningsföretag) samtidigt så att de olika långivarna inte kan se att du har gjort det. På så sätt försöker de låna mer än vad långivarna anser att du har råd med. Det här är bland det dummaste man kan göra.

Om långivarna anser att du inte har råd att låna 10000 kr har du förmodligen inte det, så om du lånar 10000 kr ändå kommer du förmodligen få svårt att betala tillbaka på ditt lån. Det kan göra att du tvingas att förlänga ditt lån och om det är ett smslån det handlar om så växer skulden ytterligare, vilket tillslut kan göra att du inte kan betala tillbaka på det alls. Tillslut hamnar skulden hos inkasso och i värsta fall även hos kronofogden. När det gäller vanliga privatlån brukar man få ett blankt nej om man vill förlänga lånet. Nej, det är inte bara banken eller kreditbolaget du lurar om du gör så här, du lurar även dig själv.

3. Förläng inte smslån

Det finns många smslån som går att förlänga, alltså lån som man kan skjuta fram förfallodatumet på. Det kan du även göra med gratis smslån, men det ska du absolut inte göra för då blir lånet inte gratis längre. Om du till exempel har tagit ett gratis smslån på en månad och förlänger lånet med ytterligare en månad får du normalt betala den sedvanliga räntan för båda månaderna och då hade du lika gärna kunnat ta ett vanligt smslån från början. Nej, du bör enbart förlänga smslånet om du absolut måste, till exempel om du har drabbats av en oväntad utgift som ställer till det för dig och din ekonomi.

Okej att förlänga privatlån

Vanliga privatlån kan i praktiken också förlängas om banken erbjuder en eller två avbetalningsfria månader om året. Om du utnyttjar dessa månader förlängs lånet ofta med lika många månader. Sådana lån är det helt okej att förlänga eftersom det inte blir så dyrt.