Privatlån

Ett privatlån är ett lån som inte kräver någon säkerhet och är riktat mot privatpersoner. Lånet är i första hand avsett för konsumtion men eftersom de flesta långivare av privatlån inte bryr sig så mycket om vad du ska ha pengarna till kan du även betala av dyra skulder med lånet. Det vanligaste är emellertid att man använder ett privatlån för konsumtion av prylar, möbler och resor. Det går även att ta ett privatlån när man ska köpa dyrare saker som en bil, en båt eller en husvagn trots att lånet inte kräver någon säkerhet.

Ansöka om ett privatlån

Det absolut smidigaste och snabbaste sättet att ansöka om ett privatlån är att göra det på nätet. Där får du tydlig information om hur mycket du kan få låna och vilka villkor som gäller. När du bestämmer dig för att ansöka är det bara att fylla i en ansökan med dina personuppgifter, hur mycket du vill låna, och hur lång tid du vill lägga upp lånet på och sedan skicka iväg ansökan. Oftast får man ett preliminärt svar på sin ansökan direkt och lånet betalas ut inom några bankdagar efter att du har skrivit under och skickat in ditt skuldebrev. Skuldebrevet brukar man kunna skriva ut direkt från nätet så att man så snabbt som möjligt kan få sitt privatlån.

Lånebelopp

När du ska ta ett privatlån kan du få låna alltifrån 10 000 kronor upp till 350 000 kronor. Hur mycket du får låna beror på hur mycket du tjänar och hur stora skulder du har. Om du har en medsökande ökar dina chanser för att få ett större privatlån om du inte tjänar så mycket.

Avbetalning

Hur lång uppläggningstid du får beror på långivaren, hur stort lån du tar och dina önskemål. Den kortaste uppläggningstiden är på 1 år och den längsta är på 12 år. De flesta avbetalar på lånet månadsvis via autogiro men ibland kan man få fakturor istället.

Villkor

Om du vill ta ett privatlån måste du vara minst 18 år, ha en fast årsinkomst på minst 100 000 kronor och du får inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden. Det finns emellertid privatlån som under vissa omständigheter beviljar privatlån trots betalningsanmärkningar.