Lös dyra lån och skulder

Det finns alldeles för många som hamnar i skuldfällan eller som är på väg att hamna där för att de aldrig riktigt får ordning på sin ekonomi. Det kan handla om att man har för dyra vanor, för många onödiga utgifter och för dyra lån och krediter. Om det här även gäller dig måste du försöka minska dina utgifter och ändra på din livsstil men också se över dina lån och krediter. Ofta kan det löna sig att lösa gamla, dyra lån med ett nytt lån som har en betydligt lägre ränta, alltså samla sina lån hos en enda bank. Det finns lösningar både för dig som ”bara” har en ansträngd ekonomi och för dig som har lyckats få en obetald skuld hos kronofogden.

Nu ska vi på alltomlan.se visa dig hur du kan gå till väga.

Samla dyra lån och krediter

Det finns flera banker som du kan vända dig till om du vill samla dina lån. De banker som tydligt skyltar med det brukar ha ett formulär på sina hemsidor där du kan fylla i hur mycket du betalar för dina låna och krediter i dagsläget och sedan se hur mycket du tjänar på att samla dina lån hos dem. Vi ska ändå ge dig ett exempel på hur mycket du kan tjäna på att samla lån.

Om du till exempel har en fullt utnyttjad kredit på 30 000 kr som har en ränta på 20 % betalar du 6000 kr om året i ränta men om du löser krediten med ett lån som har en ränta på kanske 7 % betalar du bara 2100 kr i ränta. Bara där tjänar du nästan 4000 kr om året, så om du även har ett dyrt privatlån som har en ränta på 30 % och du har 25 000 kr kvar att amortera sparar du ytterligare 5750 kr per år. Då spara du således nästan 10 000 kr om året, pengar som du kan göra något roligare för.

Lån för dig med skulder hos kronofogden

Det finns även lån som du kan lösa dina kronofogdeskulder med. Det finns några få banker, exempelvis Freedom Finance, som erbjuder lån med säkerhet som även skuldsatta personer har möjlighet att ta, vissa kallar lånet för omstartslån. Förutsättningarna för att du ska få ett da lån är att du har en stabil inkomst, löser din skuld med lånet och använder en bostad som säkerhet för lånet, normalt den bostad du köper när du tar lånet.